úterý 2. dubna 2013

Nádivka a pečené kuře - každé zvlášť :)

Pečené kuře děláme doma poměrně často. Jak jinak je to rychlé a snadné. Já totiž moc složitá jídla nepěstuji.
V podstatě potřebujete jen pekáček, sůl a kuřecí kousky, které zbožňujete :-)
Nádivku jsem dělala v životě jednou (teď už vlastně dvakrát). Poprvé totální katastrofa, když jsem pořádně nevyždímala nacucaný rohlíky v mlíce a směs tak byla moc řídká a nezapekla se do tuha :( Poučena z předchozích nezdarů jsem se vrhla na pokus číslo 2, který s vámi teď budu sdílet.



NÁDIVKA (ovšem nenadívaná do žádného opeřence)

INGREDIENCE:
(2 porce)

4-5 rohlíků (starších třeba 2 dny)
3 vejce
100 ml mléka
sůl
pepř
muškátový květ
petrželka
pažitka
lžíce másla

POSTUP:
Nakrájíte rohlíky na malé kousky a hodíte do mísy.
Ve vedlejší misce smícháte mléko, vejce, sůl, pepř a trochu muškátového květu (třeba jen na špičku lžičky). Touto mlékovou směsí zalijete rohlíčky a necháte nacucat. Výsledná hmota by neměla být moc řídká. Zřejmě asi ani nebude a spíš se vám bude zdát, že bude potřeba trochu mléka dolít, což jsem udělala i já. Ještě navrch jsem přidala tak 3 polévkové lžíce mléka a bylo to akorát.
Ještě jsem oškubala pažitkovník a petrželovník, který máme na parapetu balkonového bytu, a nakrájené bylinky jsem také vmíchala do nádivky.

Předehřála jsem troubu a nádivku jsem nalila do dvou malých (osobních) zapékacích mističek.
Peče se zhruba na 180°C, něco kolem 25 minut (záleží ale na troubě, ta moje peče jak blesk!)

KUŘE

Vezmete tak 250-500 gramů soli a nasypete ji do pekáčku. V pekáčku na dně by určitě mělo být tak 2 cm soli. Na sůl pokladete chlazené kuřecí kousky, třeba stehna. Takto šoupnete do trouby a necháte asi 45 minut péct dokud nezezlátne kůže na povrchu. Vyndáte a baštíte spolu s nádivkou :-)

K tomu všemu postačí uvařené brambůrky s máslem a pažitkou.

Brou chuť!!


 



Žádné komentáře:

Okomentovat